Student: Caitlin Galbraith
Kolej:Havraspár
Školní rok: zima 2021

LektvaryZadané téma: Zdravé kouzelnické a mudlovské lektvary s použitím ovoce a zeleniny
Konzultant: Barbara Arianne Lecter
Posudek: Dobrý den,

děkuji za velmi zdařilé vypracování zkoušky OVCE na téma "Zdravé kouzelnické a mudlovské lektvary s použitím ovoce a zeleniny".

Vaše práce je velmi dobře rozdělena do tématických kapitol, které pojednávají o lektvarech kouzelnických i lektvarech mudlovských.
Dále se v práci velmi správně věnujete vitaminům, které jsou v zelenině a ovoci obsažené a které dávají tu "zdravou složku" zdravým, nikoli léčivým lektvarům.

Velkým plus vaší práce je, že není pouze teoetická, ale také praktická. V praktické části jste si hravě podarila jak s mudlovským, tak i s kouzelnickým lektvarem.
V ústní části se budu doptávat na konkrétní léčivé lektvary u mudlů i u nás na hradě a velmi mě zaujala možnost studené polévky - máte s ní nějaké zkušenosti ať už jako autor či jako konzument?

Písemná práce je celkově na výborné úrovni, hodnotím ji známkou Vynikající a těším se na ústní části zkoušky!

Barbara Arianne Lecter
Hodnocení: Vynikající
Hodnocení propugnatio: Vynikající
Hodnocení cogito: Vynikající


Vypracování

Zdravé kouzelnické a mudlovské lektvary s použitím ovoce a zeleniny

 

Osnova:

  1. Úvod
  2. Teoretická část
    • 2.1 Definování pojmů
    • 2.2 Zdravé kouzelnické lektvary s použitím ovoce a zeleniny
      • 2.2.1 Lektvar zdravého růstu
      • 2.2.2 Elixír extrémní energie
      • 2.2.3 Lektvar podzimního klidu
    • 2.3 Zdravé mudlovské lektvary s použitím ovoce a zeleniny
      • 2.3.1 Smoothie
      • 2.3.2 Milkshaky
      • 2.3.3 Polévky
  1. Praktická část
    • 3.1 Příprava kouzelnického lektvaru - „Lektvar zdravého růstu“
    • 3.2 Příprava mudlovského lektvaru - „Smoothie“
  2. Závěr

 

  1. Úvod

Tato práce se zabývá zdravými kouzelnickými i mudlovskými lektvary s použitím ovoce a zeleniny. Ukážeme si, jaký je význam těchto ingrediencí v lektvarech, a jak se jejich využití a poměr vůči jiným surovinám významně liší v kouzelnických a mudlovských (zdravých) lektvarech. Uvedeme si několik příkladů těchto lektvarů a v druhé části si pak jeden kouzelnický a jeden mudlovský zdravý lektvar také připravíme.

  1. Teoretická část

    • 2.1 Definování pojmů

Pro lepší porozumění je zapotřebí definovat si základní pojmy, s kterými tato práce operuje, a to právě takovým způsobem, jak jsou pro účely této práce chápány.

Pojem lektvar není nic, co by v našem světě neznal již malý kouzelník, ovšem ve světě mudlů není toto pojmenování zdaleka tak rozšířené, jak bychom mohli očekávat. Jelikož zde budeme mluvit i o lektvarech mudlovských, je třeba si určit, co vše do této kategorie spadá. V této práci tedy pod pojmem lektvar chápeme objekt zpravidla tekutého skupenství, který vznikl smícháním několika různých částí, a který má po použití či pozření (v této práci budeme mluvit téměř výhradně o lektvarech, jenž je potřeba pozřít) nějaký (předpokládaný) efekt.

Další důležitou věcí k upřesnění je rozdíl mezi lektvarem zdravým a lektvarem léčivým. Přestože se najdou případy, kdy lze nalézt lektvary splňující obě kritéria, v této práci se zaměřujeme na lektvary zdravé, a proto si je rozlišíme následovně:

  • Účelem zdravého lektvaru není léčit neduhy nějaké nemoci, ale naopak spíše jejich pravidelným užíváním nemocím předcházet. Zdravý lektvar by měl úroveň zdraví člověka zachovávat, či přispívat k tomu, aby se zdraví nezhoršovalo. Zdravý lektvar tedy můžeme chápat jako prevenci, a jako způsob, jak dodávat našemu tělu potřebné látky, které jsou nutné k správnému fungování těla. Podružně lze také zdravý lektvar chápat i jako lektvar, který by neměl mít žádné škodlivé účinky, a který je uvařen jen ze zdravých substancí.
  • Léčivý lektvar je naopak použit především ve chvíli, kdy již člověk trpí nějakou nemocí či jiným neduhem, a je potřeba ho z této nemoci vyléčit, či potlačit následky, které nemoc vyvolala. Nepožívá se tedy průběžně, a jeho použití by mělo být ideálně vždy konzultováno s vaším lékouzelníkem – což není u výše zmíněných zdravých lektvarů potřeba.

 

  • 2.2 Zdravé kouzelnické lektvary s použitím ovoce a zeleniny

Každý kouzelník, který se alespoň jednou objevil v laboratoři, ví, že jeden druh zeleniny je použit téměř v každém trochu komplexnějším lektvaru, a to obecně bez ohledu na povahu daného lektvaru. Ano, bez základního zahušťovadla se přece nedá v podstatě obejít. Tento lektvarový základ skládající se z vlčího trusu, slizu ze slimáka a brambory potřebujeme ať už v tak jednoduchém základním lektvaru jako je popáleninová mast či i v tak komplexním složitém lektvaru jako je lektvar mládí (kde je potřeba k uvaření sekundárních částí, z kterých je pak lektvar mládí uvařen). Bramboru tedy můžeme s klidným srdcem prohlásit za tu nejdůležitější zeleninu, které by měl mít každý míchalista vždy dostatek.

Když ale pomineme bramboru, zjistíme, že ovoce a zelenina není v kouzelnických lektvarech – tedy minimálně v těch, co v naší školní laboratoři asi nejčastěji mícháme – téměř vůbec obsažena. Při důkladném prostudování kouzelnických publikací (a neomezování se pouze na naši školní knihovnu) lze opakovaně vysledovat, že ovoce a zelenina je – pokud je vůbec použita – spíše doplňkovou ingrediencí. Zdravých lektvarů, které tyto subtance obsahují, je obecně ještě méně. V této práci bychom chtěli představit především ty tři nejdůležitější, a to: Lektvar zdravého růstu, elixír extrémní energie a lektvar podzimního klidu. Na nich si i podrobně ukážeme, jaký je význam ovocné či zeleninové ingredience ve zdravých lektvarech.

  • 2.2.1 Lektvar zdravého růstu

Někteří kouzelníci z rodin kouzelnického původu si možná vzpomenou na lektvar, který chutnal trochu jako kdyby člověk žvýkal sladká trávová stébla, a který jim máma pravidelně dávala v jejich dětství. Mluvíme samozřejmě o lektvaru zdravého růstu, který byl určený dětem jako prevence proti nerovnoměrném růstu končetin, což se z důvodů, o kterých více pojednávají lékouzelnické publikace, malým kouzelníkům a čarodějkám děje mnohem častěji než mudlovským dětem. Hlavními ingrediencemi tohoto lektvaru jsou kostní drť a pískovcový prášek, ale zároveň v něm nalezneme (kromě zahušťovadla) také 3 listy špenátu. Lektvar se požívá ideálně každý den ráno, po dobu nejméně tří měsíců, ale klidně i několika let. Přesný postup přípravy tohoto lektvaru si ukážeme v praktické části.

Jaký je ale význam špenátu v tomto receptu? Je to trochu až bizarní, ale listová zelenina obecně má v kouzelnických lektvarech především funkci spravení chuti, aby nebyl lektvar příliš odpudivý. Ona sladce trávovitá chuť je zapříčiněna právě použitím špenátových listů (přestože sami o sobě tuto chuť nemají), a bez nich by byl sice lektvar stále funkční, ale chutnal by asi jako kdyby člověk olízl opravdu odpudivou zeď, a to pak hodně štěstí při přesvědčování malých dětí, aby lektvar vypili.

  • 2.2.2 Elixír extrémní energie

Pokud bychom měli zmínit asi nejzákladnější lektvar, v kterém je mimo spoustu dalších jiných ingrediencí (jako třeba několik kapek ranní rosy a prášku z černé perly) obsaženo ovoce, pak je to zaručeně elixír extrémní energie, do kterého je potřeba vymačkat celý jeden citrón. Tento lektvar je určen lidem, kterým se po ránu hůře leze z postele, a který je zaručeně probudí a dodá energii pro celé dopoledne i odpoledne.

Na rozdíl od lektvaru zdravého růstu, zde má citron mnohem důležitější roli a recept by se bez něj neobešel. Citron (a citrusy obecně) mají v kouzelnických lektvarech jednak funkci tzv. „nakopnutí“, tedy to, že lektvar začne účinkovat okamžitě po vypití v plném rozsahu, a pak je zde důležitá i šťáva z citrónu jako taková, která je jedním z prvků, které právě dodávají onu energii.

  • 2.2.3 Lektvar podzimního klidu

Všichni to známe – přijde podzim a s ním sezóna blátoplazí chřipky. Kouzelníci i čarodějky začínají posmrkávat, nos je začne svědět, a než se nadějí, tak jim zdřevnatí. Asi každý jsme si tím někdy prošli, a i když víme, že blátoplazí chřipka nejpozději po 3 týdnech sama odezní, je to rozhodně otravná záležitost. Proto zde máme lektvar podzimního klidu, který neslouží jako lék, ale má se naopak užívat preventivně hned jak začnou po létě trochu slábnout sluneční paprsky, aby tělo kouzelníka bylo odolnější, a šance chytnou blátoplazí chřipku tedy menší. Hlavními ingrediencemi tohoto lektvaru je námelový prášek a trochu překvapivě kapka ropušího jedu. Mimo to ale také obsahuje hned dvě zeleninové suroviny – trochu nastrouhané mrkve a jednu nezralou zelenou papriku.

Kořenová zelenina jako mrkev má v lektvarech jednak zahušťovací funkci (podobně jako brambora), jednak také barvivo v ní obsažené neguje škodlivý aspekt ropušího jedu, z kterého tak následně zůstanou jen jeho pozitivní efekty, a víme, že se lektvarem neotrávíme. Je tedy vidět, že tato funkce je velmi důležitá, a přestože s některými kouzelnickými surovinami se dá dosáhnout téhož, mrkev je přece jen asi nejlevnější varianta, což je pro lektvar, u kterého se předpokládá denní popíjení (a tedy potřeba opravdu velkého množství lektvaru skrz celý podzim) docela potřebný benefit.

Nezralá paprika je naopak spíše volitelnou záležitostí. Její použití způsobuje, že se lektvar při vaření tolik nehrudkovatí, což oceníme asi hlavně ve výsledném popíjení, kdy mohou být pro některé lidi hrudky trochu odpudivé pro pozření. Pokud to ale nevadí, lze papriku z receptu v klidu vynechat. Pokud ji přidáme, zaručíme, že lektvar bude mít krásně hustou, ale hladkou konzistenci příjemnější pro konzumaci.

  • 2.3 Zdravé mudlovské lektvary s použitím ovoce a zeleniny

Na rozdíl od kouzelnických zdravých lektvarů, v těch mudlovských lze často najít ovoce a zeleninu jako tu primární ingredienci. Základní funkcí zdravých nápojů mezi mudly je dodání tzv. vitamínů. Vitamín je látka, která je pro fungování lidského organismu potřebná, ale tělo samo si ji (většinou) nedokáže vyrobit. Existuje velké množství vítamínů, ale pro tuto práci je asi nejdůležitější (kdo touží po hlubší znalosti mudlovské nauky o vítamínech a fungování těla, nechť se obrátí na příslušnou mudlovskou literaturu) zmínit ty, které jsou obsaženy právě v ovoci a zelenině, což jsou následující:

  • Vitamín A: Je důležitý především pro tvorbu barviv na sítnici oka, tj. abychom stále dobře viděli. Najdeme ho například v mrkvi, pomeranči či špenátu.
  • Vitamín B9 (tzv. kyselina listová): Je potřebný pro správnou tvorbu červených krvinek, tzn. jeho dodáním předcházíme chudokrevnosti. Je obsažen především v listové zelenině, jako např. špenát.
  • Vitamín C: Tento vitamín je takovým základem pro zdravé fungování těla. Podporuje tvorbu protilátek v těle, tzn. že zvyšuje odolnost vůči nakažlivým chorobám. Najdeme ho v téměř všech citrusech (např. citrón, pomeranč) a obecně ve většině ovoci (např. černý rybíz, jahody…).
  • Vitamín K: Ten je opět podobně jako B9 potřebný pro fungování krve – zaručuje správné srážení krve. Vitamín K je jeden z mála, který si tělo dokáže vyrábět i samo (v tenkém střevě). Je obsažen opět především v listové zelenině.

Zajímavostí je, že mudlovské lektvary nemusí vždy vznikat vařením, někdy jde jen o smíchání syrových surovin, které neprochází teplem (což je právě přínosné pro výše zmíněné vitamíny, které se tepelnou úpravou lektvaru částečně ztrácejí). Obecně se dá říct, že existují tři hlavní druhy mudlovských zdravých lektvarů, které využívají ovoce a zeleninu, a to smoothie, milkshaky a polévky.

  • 2.3.1 Smoothie

Smoothie je asi nejjednodušší a zároveň asi nejzákladnější zdravý ovocno-zeleninový lektvar, s kterým se můžeme u mudlů setkat. Jeho příprava většinou spočívá v rozmixování různých druhů ovoce a zeleniny. Občas se do smoothie přidává i džus, med (k oslazení), nebo třeba chia semínka. U smoothie je hlavní, že neprochází tepelnou úpravou, a proto je tento lektvar většinou vitamínovou „bombou“, která dodá tělu spoustu potřebných látek, které k správnému a zdravému fungování potřebuje. Mudlové ho konzumují nejčastěji po ránu, občas i místo samotné snídaně.

Druhů smoothie existuje obrovské množství, a každý mudla má své osobní oblíbené, které preferuje. Zmiňme zde alespoň pár velmi oblíbených kombinací:

  • Špenát, pomeranč, banán, chia semínka
  • Červená řepa, banán, zázvor
  • Ananas, okurka, citrón, máta
  • Vodní meloun, jahody
  • Mrkev, jablko, citrón

 

  • 2.3.2 Milkshaky

Milkshake je v jistém ohledu velmi podobný smoothie – opět jde o lektvar, kdy se všechny ingredience rozmixují do sebe a opět většinou neprochází tepelnou úpravou. Milkshake na rozdíl od smoothie ale obsahuje také mléko jako jednu z hlavních ingrediencí. Jedná se tedy většinou o kombinaci nějakého ovoce a mléka. Lze ho připravit i ve skutku nezdravých variantách – to v případě, že do něj přidáváme také velké množství cukru, čokolády atd. Pokud člověk preferuje sladší variantu, pak je dobrá alternativa použít například menší množství medu.

V této práci nám jde ale především o spojení právě ovoce a mléka, které tvoří opět velmi zdravou kombinaci. Na rozdíl od smoothie zde přicházejí i zdravé vlastnosti mléka – to přináší organismu opět další vitamíny, ale také vápník či bílkoviny. Nutno říct, že není potřeba používat jen mléko kravské (či jiné živočišné) – některé publikace dokonce od živočišných mlék odrazují, a radí, aby bylo používané spíš mléko sojové, mandlové, rýžové, kokosové a jiné rostlinné. V takovém případě pak opět přichází prospěch i z daných surovin. Pro hustější milkshake se pak doporučuje použít ovoce zmražené.

Stejně jako u smoothie, i u milkshaků existuje nepřeberné množství variací. Opět si tu ukažme některé z nich:

  • Banán + mléko (kravské nebo mandlové)
  • Jahoda + banán + mléko
  • Dýně (dýňové pyré) + mléko + dýňové koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček)
  • Borůvky + mandlové mléko

 

  • 2.3.3 Polévky

Třetí velkou kategorií zdravých mudlovských lektvarů jsou dozajisté polévky. Ty se od výše dvou zmíněných druhů liší především tím, že polévky téměř vždy prochází tepelnou úpravou. Také mají mnohem více variací a postup jejich tvorby se může mezi sebou velmi odlišovat. Do některých je také využíván i vývar, smetana, luštěniny či další ingredience (především různá koření). Hustá krémové hřejivá polévka je mezi mudly velmi oblíbeným způsobem, jak se nejen dobře zasytit, ale také dodat jakýsi příjemný pocit, kdy je tělu zkrátka dobře.

Na rozdíl od smoothie a milkshaků, které obsahují hlavně ovoce, polévky obsahují především zeleninu. Existují varianty polévek mixovaných (tzv. krémových), ale také je velmi často polévka plná celých kousků zeleniny. Vyjmenujme si zase některé velmi oblíbené mudlovské polévky:

  • Rajská či tomatová polévka
  • Zeleninová polévka (směs různé zeleniny)
  • Vývar se zeleninou (většinou mrkev, celer, někdy petržel)
  • Dýňová polévka

 

  1. Praktická část

  • 3.1 Příprava kouzelnického lektvaru – „Lektvar zdravého růstu“

V rámci praktické části si ukážeme výrobu lektvaru zdravého růstu, o kterém jsme již mluvili výše, a který je tedy určen především pro malé kouzelníky a čarodějky, aby se zajistilo, že správně porostou, a jeho pravidelným popíjením lze předcházet nerovnoměrně narostlým končetinám. Zeleninovou ingrediencí v tomto lektvaru je špenát (který je samozřejmě oblíbený i v mudlovských lektvarech, jak už víme).

Budeme potřebovat:

  • ¾ unce kostní drtě
  • půl žejdlíku kozího mléka
  • 3 listy špenátu
  • extrakt ze šnečího slizu
  • 1/3 unce pískovcového prášku
  • ½ unce základního zahušťovadla

 

Postup:

Roztopíme pod kotlíkem. Počkáme na chvíli, kdy voda téměř dosáhne varu – tedy, když se začínají dělat jen malinkaté bublinky. V tom okamžiku přisypeme do kotle čtvrt unci kostní drtě a vmícháme ji dvěma koly po směru hodinových ručiček. Hned na to zalijeme půl žejdlíkem kozího mléka. Nemícháme! Počkáme tři minuty, a vsypeme další čtvrt unci kostní drtě. Opět zamícháme dvakráte po směru. Nyní přichází část upotřebení zeleniny – naráz vhodíme tři listy špenátu. Jakmile po pár vteřinách ztmavnou (měli by se ale držet u hladiny), přelijeme je krouživým pohybem extraktem ze šnečího slizu. Po minutě by měly listy klesnout ke dnu, a barva lektvaru se zbarví do smrkově zelené. Zamícháme jednou vlevo, dvakrát vpravo a třikráte vlevo. Následně vsypeme poslední čtvrt unci kostní drtě a hned na to nasypeme i třetinu unce pískovcového prášku. Zamícháme dvakrát po směru. Na závěr zahustíme půl uncí zahušťovadla. Uhasíme oheň pod kotlíkem a necháme lektvar pomalu vychladnout. Do lahvičky přelijeme až ve chvíli úplného zchladnutí na pokojovou teplotu! Lektvar má po vychladnutí trávově zelenou barvu s šedavými odlesky. Je třeba dát také pozor na to, že vyrobené množství odpovídá 7 dávkám, tj. při každodenním popíjení vydrží na týden.

 

  • 3.2 Příprava mudlovského lektvaru - „Smoothie“

Z mudlovských lektvarů si zde ukážeme asi ten nejzákladnější zdravý lektvar obsahující ovoce – mezi mudly velmi oblíbený smoothie. Konkrétně budeme vyrábět smoothie z kiwi. Toto smoothie je z drtivé většiny tvořené pouze z ovocných ingrediencí, a jedná se tak o dobrý způsob přísunu vitamínů, především vitamínu C. Tento vitamín je mezi mudly známý jako naprostý základ pro zachování zdravé imunity těla.

Budeme potřebovat:

  • 1 kiwi
  • ½ banánu
  • ½ jablka
  • 80 ml vody nebo džusu dle vaší chuti
  • volitelné: 1-2 lžičky medu
  • ponorný mixér nebo mixér na smoothie

 

Postup:

Veškeré ovoce zbavíme slupek a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do nádoby, v které budeme mixovat. Přilijeme trochu vody nebo džusu, a ti kdo mají potřebu sladší chutě, mohou přidat i 1 až 2 lžičky medu.

Vše důkladně rozmixujeme. Z mixovací nádoby přelejeme do sklenice, ozdobíme například kouskem ovoce, brčkem, případně podle fantazie. A vychutnáme si smoothie, které je nejen krásné na pohled (ty zrníčka kiwi!) a dobře chutná, ale hlavně je zdravé a plné vitamínu C!

 

  1. Závěr

Již víme, že ovoce a zelenina je důležitou součástí kouzelnických i mudlovských lektvarů. Zatímco u kouzelnických lektvarů je využita jako vedlejší ingredience, v mudlovských naopak exceluje jako hlavní surovina. Ovoce a zelenina má nezastupitelné pozitivní dopady na zdraví, to ví každý kouzelník i mudla. V této práci jsme trochu poodhalili, jak lze tyto pozitivní dopady zužitkovat i v lektvarech – a to ať už je připravujeme v kotlíku v laboratoři, nebo v mudlovském mixéru. Pamatujme tedy na to, a ideálně si po dočtení rovnou jděte dát alespoň jablko :)