Student: Astoria von Pens
Kolej:Zmijozel
Školní rok: léto 2021

Kouzelnické svátkyZadané téma: Kouzelnické svátky v magické škole v Itálii
Konzultant: Renée Carlisle
Posudek: Vážená slečno Astorio,

jsem velmi potěšena Vaší exkurzí do Italské školy čar a kouzel. Vnímám to jako velké plus, když jste si tamější školu prošla osobně a seznamovala se tak se zvyklostmi a nečerpala jen z odborné literatury. Také jsem ráda, že jste neopomněla úvodem popsat školu a přiblížit ji tak těm, kteří o ní ještě neslyšeli.

Vaše práce je ucelená, doplněna o recepty i fotografie jednotlivých jídel. Určitě je dobře, že jste si některá jídla i sama vyzkoušela uvařit. Věřím proto, že díky tomu jste ještě více pronikla do kultury školy, kterou jste si vybrala ke své práci pro zkoušu OVCE.

Celkově jsem s vypracováním Vaší zkoušky OVCE spokojená, a i když u některých svátků není zmíněno, jak vznikly, vynahradila jste tyto chybějící informace o přiblížení, jaké jsou na škole kulinářské zvyklosti během jednotlivých svátků. Z tohoto důvodu písemnou práci hodnotím jako Vynikající a Vaši práci doporučuji k ústní obhajobě.

U ústní obhajoby mě budou zajímat tyto otázky:
1. Vybrala jste si ryze dívčí školu v Itálii, zajímá mě, do které školy chodí chlapci?
2. Jsou studentky nějak rozřazovány jako zde na našem hradě? Pokud ano, tak jaké jsou koleje?
3. Zmínila jste Svátek draků. Zajímalo by mě, jak vznikl a proč se slaví?
4. Zmínila jste spisovatelku Annu Manzoni. Jaká díla například napsala? Jsou známa i v zahraničí, například u nás?


Gratuluji Vám, slečno k Vynikající z písemné části a těším se na Vás u ústní obhajoby.

Renée Carlisle
Hodnocení: Vynikající
Hodnocení propugnatio: Vynikající
Hodnocení cogito: Vynikající


Vypracování

Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny

Kouzelnické svátky

 

Kouzelnické svátky v magické škole v Itálii

 

Obsah práce:

1. Úvod

2. Svátky 1. pololetí

     2.1 Den pojídání knedlíků

     2.2 Svátek draků 

     2.3 Den pizzy

     2.4 Sváteční den kreativity

     2.5 Den knížek

3. Svátky 2. pololetí

     3.1 Karneval

     3.2 Den úrody

     3.3 Den vajec

     3.4 Květnové výletování

     3.5 Den úspěchu

4. Závěr

 

1. Úvod

Ve vnitrozemí italského ostrova Sicílie, 10 km severovýchodně od města Agira se nachází Škola čar a kouzel Francesci Rossi. Založena byla roku 1820, minulý rok zde oslavily významné jubileum.
Francesca Rossi byla významná italská čarodějka, která žila v 18. století. Věnovala se pěstováním téměř zaniklých druhů rostlin, aby se je pokusila zachránit. Díky ní si i nadále můžeme užívat druh orchideje tygrované a to je pouze jedna ze stovek dalších. Francesca dostala za svůj celoživotní přínos mezinárodní cenu "Zlatého zvonku", která se uděluje každý rok, ale pouze jednomu vyvolenému.
Škola čar a kouzel Francesci Rossi je čistě dívčí školou. Nachází se uprostřed krásné přírody a je skvěle chráněna před mudly. Je k ní jediný přístup a tím, aby se dalo projít, tak člověk musí šlápnout "do ztracena", optická iluze velkého příkopu je odrazující.
Do školy jsou přijímané studentky od 11 let bez ohledu na čistou krev, hlavní je, aby byly obdařené kouzelnickou mocí. Mají zde dohromady pouze 6 ročníků, zakončené jsou obdobnou zkouškou, jako jsou u nás OVCE. Od 3. ročníku si dívky vybírají specializaci, na výběr mají ze tří bloků předmětů. První se skládá z šermu, lukostřelby a hodin soubojnického klubu navíc. Druhý z historie literatury, autorského psaní, navíc si každá dívka vede svůj čtenářský deník a každý měsíc o něm vypráví. Třetí blok má v sobě hodiny vaření či pečení, malbu a fotografování.
V rámci mojí závěrečné práce jsem vyrazila do této školy na exkurzi. Mým cílem bylo, zaměřit se na oslavu svátků na jejich škole, které se liší od těch zcela tradičních, které se slaví prakticky všude. (Vánoce, Velikonoce, Halloween) Zajímaly mě podrobnosti, výzdoba, jídlo, no prostě všechno a ráda se teď pochlubím se svými postřehy.

 

2. Svátky 1. pololetí

2.1 Den pojídání knedlíků

Připadá na 10. září a pro studentky je to sladkým začátkem roku. Tento den slaví pouhých 7 let, je to tedy nejmladší významný den na škole. V jídelně se v době obědů na stoly dají popsané mísy s různými druhy knedlíků, jsou do slana i sladka, takže si vybere i nejnáročnější strávník. Dělala jsem průzkum, které knedlíky jsou ty nejoblíbenější. Zlatou příčku získala pro mě opravdu klasika a to ty borůvkové, na druhém místě byly meruňkové a trojici nám uzavíraly ty s uzeným masem. Na borůvkové jsem dostala takovou chuť, že jsem si je sama musela udělat.

 

Borůvkové knedlíky
Hlavní ingrediencí jsou v tomto případě borůvky či jakékoli jiné ovoce. Na těsto potřebujeme 300 g hladké mouky, špetku soli, vajíčko, lžičku cukru, 200 ml vlažného mléka a 20 g droždí. Smíchané ingradience v těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, takže až se tak stane, vyválíme ho na půl centimetru vysokou placku a uděláme čtverce, na ně dáme borůvky a vytvaruje si knedlík. Následně vaříme ve vodě přibližně 7 minut. Dáme na talíř a ozdobíme strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.

 

2.2 Svátek draků

Vznikl před 75 lety, slaví se 15. října. Den probíhá tak, že vybraná skupina dívek hned ráno odjede do Bulharska, no odjede, přenášedlo zařídí. A proč vybraná? Několik dní před výletem dívky, které mají o výlet zájem, hodí lístek do truhlice a dojde k losování. Ono to totiž není jen tak. Z lidí jsou draci dost nevrlí, může tam jet pouze skupinka o 5 lidech, včetně profesorky. Ostatní se dopoledne také neučí, ale vyrábí papírovo - látkové draky, dávají na ně navíc světýlka, aby to mělo pravou romantickou atmosféru, až se draci ve tmě vznesou na oblohu. Během odpoledne se pečou větrníky, které zdobí malinkým létajícím dráčkem. Jakmile se večer setmí, všichni společně jdou ven pouštět draky a skupinka, co mohla být přítomna na výletě, tak o něm ostatním vypráví.

 

2.3 Den pizzy

Sváteční den slavíci se 20. listopadu. Jak jistě víte, pizza je původem právě z Itálie. Proto je tento svátek obzvláště významným. Kruhová placka těsta, kterou zdobí různé ingredience a následně se dává zapéct do pece či trouby je v současnosti rozšířená po celém světě. Na škole probíhá výuka od rána až do 11 hodin dopoledne a následně se dívky přesunou do jídelny a po skupinkách jdou do kuchyně a mohou si ozdobit vlastní pizzu, kterou budou mít k obědu. Odpoledne přijíždí do školy profesionální kuchař z kouzelnického světa a povypráví něco o historii pizz, různé zajímavosti a jednu nabídne na ochutnávku. Většinou jde o gurmánský zážitek. Letos například měly možnost ochutnat pizzu dosladka, dá se říct, že velkou roli zde hrály borůvky, potom tam cítily prý jemnou skořicovou chuť a byla posypaná zlatavým práškem z pampelišek, ale nejspíš nějakých kouzelných, protože se nádherně třpytila.

 

2.4 Sváteční den kreativity

Nejsem si jistá, jestli jsem to dobře přeložila, snad ano. Dne 8. prosince mají v Itálii státní křesťanský svátek a zde na škole toho využívají k přípravě výzdob na Vánoce. Advent je v plném proudu, tak se není čemu divit, že to tam chtějí mít hezké. Vystřihují vločky, zdobí stromky po chodbách a i ten největší ve společenském sálu, vytváří věnce, umělý sníh rozprašují po škole, rozvěšují světýlka a k tomu všemu všude voní nealkoholický punč, svařák či pomerančový čaj se skořicí. Každý si vybere to své. Ty zdatnější se pouští i do pečení cukroví, nejradši prý mají linecké slepované jahodovou marmeládou. Zde na škole se Vánoce slaví 20. prosince a potom začínají zimní prázdniny a všichni se rozjedou za svými rodinami. Škola se na těch pár dní úplně uzavírá.

 

2.5 Den knížek

Slaví se v den narozenin slavné italské spisovatelky Anny Manzoni, která na této škole v roce 1964 studovala. Hned po vánočních prázdninách, 3. ledna, si mohou dívky užít další z volnějších dnů.
Výuka probíhá pouze dopoledne, po obědě čeká studentky ve velké společenské místnosti seminář o vybraných knižních novinkách z uplynulého roku, které dámy profesorky určily, že stojí za přečtení. Jako bonus celého dne je návštěva některých autorů zakončena focením a autogramiádou.

 

3. Svátky 2. pololetí

3.1 Karneval

Jistě znáte slavný Benátský karneval, který je největší karnevalem, který probíhá na území Evropy. Jeho datum je vždy jiné, protože má vliv na velikonoční svátky. Na italské škole má karneval naopak jasné datum. Slaví se zde 25. února, ale dá se říct, že přípravy probíhají od 22. února. Studentky mají tři dny na to, aby nazdobily společenský sál a hlavně, vyrobily si masky, které použijí v oslavný den. Ten probíhá veselím již od rána, probíhají různé soutěže, hraje hudba, všude jsou pestré barvy, chutné jídlo a pití. Večer je zakončen o volbu tří nejhezčích masek, které dostanou kytici, trofej a jsou vyfocené na "zeď slávy", kde je každý ročník fotograficky zdokumentován.

 

3.2 Dny úrody

První březnový víkend probíhá uklízení zahrad po zimě, ořou se záhony, srovnávají se hráběmi do hladka, zbavují nečistot, velkých kamenů a začíná se sázet zelenina. Zdatnější dívky, které se nebojí vyšplhat i na žebřík, pokud to situace vyžaduje, stříhají a upravují ovocné stromy. Největší podíl v úrodě mají nejvíc oblíbená rajčata. Druhý den večer všichni společně zasednou, pomodlí se za úspěšnou budoucí úrodu a konzumují rajčatovou polévku. Tu jsem si musela zkusit udělat, proto přikládám recept a fotodokumentaci, jak se mi povedla.


Rajčatová polévka
Vezmu si hrnec a do něj dám rozpustit lžíci másla, poté dám opéct na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Po zlatavé podobě přidám předpřipravená rajčata z plechovky. Ano, trochu jsem si to ulehčila, přiznávám. Směs zaleji vývarem, ochutím solí, pepřem, přidám cukr a špetku tymiánu. Následně nechám polévku přivést do varu a zhruba po 10 minutách vezmu tyčový mixér a rozmixuji. Polévka se před konzumací může ozdobit bazalkou, či někdo si podle chuti dává i smetanu.

 

3.3 Den vajec

Neslaví se zde podobné Velikonoce jako u nás, protože zde nemají žádné chlapce a ani pomlázky. Ale to neznamená, že by si Velikonoce nepřipoměly jinak. V den, na který vychází Velikonoční pondělí, tak jedí pokrmy, ve kterých jsou přítomna vajíčka. Od vajíček naměkko, natvrdo, až po pomazánky, volská oka a ta míchaná.
Já jsem si jedny takové připravila, mám ráda trochu tekutější žloutek. Setkala jsem se s reakcemi, že buď to lidi mají rádi nebo by na to ani vidličkou nesáhli. Já si klepnu vajíčka na pánvičku s rozpuštěným máslem a opeču z obou stran, zabráním tím bílkům, abych narazila na "sliz". K hotovému jídlu si dám toustový chleba či bagetku.

 

3.4 Květnové výletování

Není úplně svátkem nebo významným dnem. Ale na výletování nikdo nedá dopustit. Tato tradice se zavedla již první rok, kdy byla škola založena a časově se týká posledního týdne v květnu. Každá třída si zvolí camp do kterého vyrazí. Co jsem měla možnost mluvit s Vicky, ta se svou třídou naposledy vyrazila na slunný jih Francie, prý je tam takový lesní park, kde je chladněji. Spaly tam v chatkách, relaxovaly pomocí jógy před zkouškami, co jim postupně začínají od června. Nejvíce prý vzpomíná na večer, kdy v kotlíku uvařily mléko a přidaly krupičku a cukr. To jsem hned reagovala, že to je krupičná kaše a znám to taky. Ona se na mě nevěřícně podívala a přešla to mlčením. A hádejte co, musela jsem si ji uvařit také. Mám ráda takovou trochu mudlovskou klasiku, kdy na hotovou kaši dám tenké plátky másla a zasypu skořicí a kakaem. Mňam!

 

3.5 Den úspěchu

Koná se 30. června, poslední den před prázdninami. Na ty dívky odjíždí během dopoledne 1. července. Dívky se svými profesorkami mají společenský večer, ten začíná od 5 hodin odpoledne, kde zhodnocují celý rok, všechny úspěchy, neúspěchy. Předávají se vysvědčení, osvědčení, pochvaly. Poté spolu povečeří, pro představu napíšu poslední menu, které si zde pamatují. Jako předkrm měly na výběr buď z bagetky s kachní paštikou nebo kuřecího vývaru s rýžovými nudlemi. Jako hlavní chod večera byly boloňské špagety, s natrhanou bazalkou, posypané parmazánem. K dezertu byl švestkový koláč s drobenkou. Po ní se postupně všichni rozejdou do ložnic, dobalí si poslední věci a vyčkávají na ráno. Ze školy cestují vlakem stejně jako my.

 

4. Závěr

Považuji svoji exkurzi za úspěšnou, dozvěděla jsem se o tamních svátcích, které se u nás neslaví, což pro mě bylo velmi zajímavé. Moc se mi líbilo, že prakticky každý měsíc mají co slavit.

Měla jsem možnost podívat se po celé škole, třeba do místní kuchyně, kde jim nevaří skřítci, ale velmi hodné slečny kuchařky. Musím poděkovat úplně všem ze Školy čar a kouzel Francesci Rossi za skvělé přijetí. Byly na mě moc milé, povídaly si se mnou a strávila jsem tu hezké chvilky. Děkuji moc!

 

Taktéž bych chtěla poděkovat i slečně Renée Carlisle, u které jsem studovala oba ročníky Kouzelnických svátků, skládala zkoušku NKÚ a nyní jsem tu a skládám i OVCE. Moc si toho vážím a děkuji za tu možnost.