Obsah práce:
1. Úvod
2. Svátky 1. pololetí
2.1 Den pojídání knedlíků
2.2 Svátek draků
2.3 Den pizzy
2.4 Sváteční den kreativity
2.5 Den knížek
3. Svátky 2. pololetí
3.1 Karneval
3.2 Den úrody
3.3 Den vajec
3.4 Květnové výletování
3.5 Den úspěchu
4. Závěr
Ve vnitrozemí italského ostrova Sicílie, 10 km severovýchodně od města Agira se nachází Škola čar a kouzel Francesci Rossi. Založena byla roku 1820, minulý rok zde oslavily významné jubileum.Francesca Rossi byla významná italská čarodějka, která žila v 18. století. Věnovala se pěstováním téměř zaniklých druhů rostlin, aby se je pokusila zachránit. Díky ní si i nadále můžeme užívat druh orchideje tygrované a to je pouze jedna ze stovek dalších. Francesca dostala za svůj celoživotní přínos mezinárodní cenu "Zlatého zvonku", která se uděluje každý rok, ale pouze jednomu vyvolenému. Škola čar a kouzel Francesci Rossi je čistě dívčí školou. Nachází se uprostřed krásné přírody a je skvěle chráněna před mudly. Je k ní jediný přístup a tím, aby se dalo projít, tak člověk musí šlápnout "do ztracena", optická iluze velkého příkopu je odrazující. Do školy jsou přijímané studentky od 11 let bez ohledu na čistou krev, hlavní je, aby byly obdařené kouzelnickou mocí. Mají zde dohromady pouze 6 ročníků, zakončené jsou obdobnou zkouškou, jako jsou u nás OVCE. Od 3. ročníku si dívky vybírají specializaci, na výběr mají ze tří bloků předmětů. První se skládá z šermu, lukostřelby a hodin soubojnického klubu navíc. Druhý z historie literatury, autorského psaní, navíc si každá dívka vede svůj čtenářský deník a každý měsíc o něm vypráví. Třetí blok má v sobě hodiny vaření či pečení, malbu a fotografování.V rámci mojí závěrečné práce jsem vyrazila do této školy na exkurzi. Mým cílem bylo, zaměřit se na oslavu svátků na jejich škole, které se liší od těch zcela tradičních, které se slaví prakticky všude. (Vánoce, Velikonoce, Halloween) Zajímaly mě podrobnosti, výzdoba, jídlo, no prostě všechno a ráda se teď pochlubím se svými postřehy.
Připadá na 10. září a pro studentky je to sladkým začátkem roku. Tento den slaví pouhých 7 let, je to tedy nejmladší významný den na škole. V jídelně se v době obědů na stoly dají popsané mísy s různými druhy knedlíků, jsou do slana i sladka, takže si vybere i nejnáročnější strávník. Dělala jsem průzkum, které knedlíky jsou ty nejoblíbenější. Zlatou příčku získala pro mě opravdu klasika a to ty borůvkové, na druhém místě byly meruňkové a trojici nám uzavíraly ty s uzeným masem. Na borůvkové jsem dostala takovou chuť, že jsem si je sama musela udělat.
Borůvkové knedlíkyHlavní ingrediencí jsou v tomto případě borůvky či jakékoli jiné ovoce. Na těsto potřebujeme 300 g hladké mouky, špetku soli, vajíčko, lžičku cukru, 200 ml vlažného mléka a 20 g droždí. Smíchané ingradience v těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, takže až se tak stane, vyválíme ho na půl centimetru vysokou placku a uděláme čtverce, na ně dáme borůvky a vytvaruje si knedlík. Následně vaříme ve vodě přibližně 7 minut. Dáme na talíř a ozdobíme strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.
Vznikl před 75 lety, slaví se 15. října. Den probíhá tak, že vybraná skupina dívek hned ráno odjede do Bulharska, no odjede, přenášedlo zařídí. A proč vybraná? Několik dní před výletem dívky, které mají o výlet zájem, hodí lístek do truhlice a dojde k losování. Ono to totiž není jen tak. Z lidí jsou draci dost nevrlí, může tam jet pouze skupinka o 5 lidech, včetně profesorky. Ostatní se dopoledne také neučí, ale vyrábí papírovo - látkové draky, dávají na ně navíc světýlka, aby to mělo pravou romantickou atmosféru, až se draci ve tmě vznesou na oblohu. Během odpoledne se pečou větrníky, které zdobí malinkým létajícím dráčkem. Jakmile se večer setmí, všichni společně jdou ven pouštět draky a skupinka, co mohla být přítomna na výletě, tak o něm ostatním vypráví.
Sváteční den slavíci se 20. listopadu. Jak jistě víte, pizza je původem právě z Itálie. Proto je tento svátek obzvláště významným. Kruhová placka těsta, kterou zdobí různé ingredience a následně se dává zapéct do pece či trouby je v současnosti rozšířená po celém světě. Na škole probíhá výuka od rána až do 11 hodin dopoledne a následně se dívky přesunou do jídelny a po skupinkách jdou do kuchyně a mohou si ozdobit vlastní pizzu, kterou budou mít k obědu. Odpoledne přijíždí do školy profesionální kuchař z kouzelnického světa a povypráví něco o historii pizz, různé zajímavosti a jednu nabídne na ochutnávku. Většinou jde o gurmánský zážitek. Letos například měly možnost ochutnat pizzu dosladka, dá se říct, že velkou roli zde hrály borůvky, potom tam cítily prý jemnou skořicovou chuť a byla posypaná zlatavým práškem z pampelišek, ale nejspíš nějakých kouzelných, protože se nádherně třpytila.
Nejsem si jistá, jestli jsem to dobře přeložila, snad ano. Dne 8. prosince mají v Itálii státní křesťanský svátek a zde na škole toho využívají k přípravě výzdob na Vánoce. Advent je v plném proudu, tak se není čemu divit, že to tam chtějí mít hezké. Vystřihují vločky, zdobí stromky po chodbách a i ten největší ve společenském sálu, vytváří věnce, umělý sníh rozprašují po škole, rozvěšují světýlka a k tomu všemu všude voní nealkoholický punč, svařák či pomerančový čaj se skořicí. Každý si vybere to své. Ty zdatnější se pouští i do pečení cukroví, nejradši prý mají linecké slepované jahodovou marmeládou. Zde na škole se Vánoce slaví 20. prosince a potom začínají zimní prázdniny a všichni se rozjedou za svými rodinami. Škola se na těch pár dní úplně uzavírá.
Slaví se v den narozenin slavné italské spisovatelky Anny Manzoni, která na této škole v roce 1964 studovala. Hned po vánočních prázdninách, 3. ledna, si mohou dívky užít další z volnějších dnů.Výuka probíhá pouze dopoledne, po obědě čeká studentky ve velké společenské místnosti seminář o vybraných knižních novinkách z uplynulého roku, které dámy profesorky určily, že stojí za přečtení. Jako bonus celého dne je návštěva některých autorů zakončena focením a autogramiádou.
Jistě znáte slavný Benátský karneval, který je největší karnevalem, který probíhá na území Evropy. Jeho datum je vždy jiné, protože má vliv na velikonoční svátky. Na italské škole má karneval naopak jasné datum. Slaví se zde 25. února, ale dá se říct, že přípravy probíhají od 22. února. Studentky mají tři dny na to, aby nazdobily společenský sál a hlavně, vyrobily si masky, které použijí v oslavný den. Ten probíhá veselím již od rána, probíhají různé soutěže, hraje hudba, všude jsou pestré barvy, chutné jídlo a pití. Večer je zakončen o volbu tří nejhezčích masek, které dostanou kytici, trofej a jsou vyfocené na "zeď slávy", kde je každý ročník fotograficky zdokumentován.
První březnový víkend probíhá uklízení zahrad po zimě, ořou se záhony, srovnávají se hráběmi do hladka, zbavují nečistot, velkých kamenů a začíná se sázet zelenina. Zdatnější dívky, které se nebojí vyšplhat i na žebřík, pokud to situace vyžaduje, stříhají a upravují ovocné stromy. Největší podíl v úrodě mají nejvíc oblíbená rajčata. Druhý den večer všichni společně zasednou, pomodlí se za úspěšnou budoucí úrodu a konzumují rajčatovou polévku. Tu jsem si musela zkusit udělat, proto přikládám recept a fotodokumentaci, jak se mi povedla.
Rajčatová polévkaVezmu si hrnec a do něj dám rozpustit lžíci másla, poté dám opéct na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Po zlatavé podobě přidám předpřipravená rajčata z plechovky. Ano, trochu jsem si to ulehčila, přiznávám. Směs zaleji vývarem, ochutím solí, pepřem, přidám cukr a špetku tymiánu. Následně nechám polévku přivést do varu a zhruba po 10 minutách vezmu tyčový mixér a rozmixuji. Polévka se před konzumací může ozdobit bazalkou, či někdo si podle chuti dává i smetanu.
Neslaví se zde podobné Velikonoce jako u nás, protože zde nemají žádné chlapce a ani pomlázky. Ale to neznamená, že by si Velikonoce nepřipoměly jinak. V den, na který vychází Velikonoční pondělí, tak jedí pokrmy, ve kterých jsou přítomna vajíčka. Od vajíček naměkko, natvrdo, až po pomazánky, volská oka a ta míchaná. Já jsem si jedny takové připravila, mám ráda trochu tekutější žloutek. Setkala jsem se s reakcemi, že buď to lidi mají rádi nebo by na to ani vidličkou nesáhli. Já si klepnu vajíčka na pánvičku s rozpuštěným máslem a opeču z obou stran, zabráním tím bílkům, abych narazila na "sliz". K hotovému jídlu si dám toustový chleba či bagetku.
Není úplně svátkem nebo významným dnem. Ale na výletování nikdo nedá dopustit. Tato tradice se zavedla již první rok, kdy byla škola založena a časově se týká posledního týdne v květnu. Každá třída si zvolí camp do kterého vyrazí. Co jsem měla možnost mluvit s Vicky, ta se svou třídou naposledy vyrazila na slunný jih Francie, prý je tam takový lesní park, kde je chladněji. Spaly tam v chatkách, relaxovaly pomocí jógy před zkouškami, co jim postupně začínají od června. Nejvíce prý vzpomíná na večer, kdy v kotlíku uvařily mléko a přidaly krupičku a cukr. To jsem hned reagovala, že to je krupičná kaše a znám to taky. Ona se na mě nevěřícně podívala a přešla to mlčením. A hádejte co, musela jsem si ji uvařit také. Mám ráda takovou trochu mudlovskou klasiku, kdy na hotovou kaši dám tenké plátky másla a zasypu skořicí a kakaem. Mňam!
Koná se 30. června, poslední den před prázdninami. Na ty dívky odjíždí během dopoledne 1. července. Dívky se svými profesorkami mají společenský večer, ten začíná od 5 hodin odpoledne, kde zhodnocují celý rok, všechny úspěchy, neúspěchy. Předávají se vysvědčení, osvědčení, pochvaly. Poté spolu povečeří, pro představu napíšu poslední menu, které si zde pamatují. Jako předkrm měly na výběr buď z bagetky s kachní paštikou nebo kuřecího vývaru s rýžovými nudlemi. Jako hlavní chod večera byly boloňské špagety, s natrhanou bazalkou, posypané parmazánem. K dezertu byl švestkový koláč s drobenkou. Po ní se postupně všichni rozejdou do ložnic, dobalí si poslední věci a vyčkávají na ráno. Ze školy cestují vlakem stejně jako my.
Považuji svoji exkurzi za úspěšnou, dozvěděla jsem se o tamních svátcích, které se u nás neslaví, což pro mě bylo velmi zajímavé. Moc se mi líbilo, že prakticky každý měsíc mají co slavit.
Měla jsem možnost podívat se po celé škole, třeba do místní kuchyně, kde jim nevaří skřítci, ale velmi hodné slečny kuchařky. Musím poděkovat úplně všem ze Školy čar a kouzel Francesci Rossi za skvělé přijetí. Byly na mě moc milé, povídaly si se mnou a strávila jsem tu hezké chvilky. Děkuji moc!
Taktéž bych chtěla poděkovat i slečně Renée Carlisle, u které jsem studovala oba ročníky Kouzelnických svátků, skládala zkoušku NKÚ a nyní jsem tu a skládám i OVCE. Moc si toho vážím a děkuji za tu možnost.
Galerie u vypracování
zima 2025
léto 2024
Annya LiddleElaine RobillardElizabeth Katherine ArlenováJames Denny FreedomLee BakerTarabas Orionis
zima 2024
Addie HazelArietty Liella MinetteClaps CrapsVilja Carrie Dechant
léto 2023
Maya PrinzMonika FireováNewika Shelley LovecraftNoah Limbani
zima 2023
George McGloidHelen MiltonováLucia EverdeenSkylar Blair AndersonUna Vinona Flare
léto 2022
Ewenlia LercheRain Bow ArrowTheodor Mudd
zima 2022
Angela QuickBowIndris ElwinorLudovic AstierTrixie Deliah Sinclair
léto 2021
Astoria von PensBeteramis AthenodorosCalla TorováInees Rut GowstringLucas Redferrum
zima 2021
Caitlin GalbraithGrace Annabeth ReatcherJagga ViggoMelánie HaleMyker Fae McGarden
léto 2020
Annie ReprobateCesmína HardyMiraell EliranneNicolette Marique LeroySusan Cooková
zima 2020
Amanda WrightEmily MoonováZendaer Amattis
léto 2019
Adrian ColletMischel Binghum
zima 2019
Alf WolfmoonAndrew UroborosAndy TopherAya WatanabeBibi AnneCassandra Aurora NottChristina Elizabeth StarkHarry Thorsen
léto 2018
Eleanor BlackfootGinevra Eleanor ZauberinováLilian Isabella RorrsSaphira CrystalTadäus TrotterticklerTamarka Pudlíčková
zima 2018
Edmund HeusingerMarina Liquett CharretteTheresa Veilin BrendiThomas OlkimVeronica Narcissa WilliamsováWronka Zabloudilová
léto 2017
Martin MatýsekNena CampbellSally-Ann OlsonSamantha McRosesWayna Wayra Tlaloc
zima 2017
Angie Claire SilveryClea HaliováDarkness deStinationPatricia Baloure
léto 2016
Dunstan MerryweatherMichael Jones
zima 2016
Hekatea CentaurixHelenia KukkováMeggie UfíkováWenai Lafayette
léto 2015
Keša z BorovéKouhei HasangekiLily Angelina JohnsonováLucy de LioncourtOlivie Windy
zima 2015
Evangelina McLardováLily PetersonOliver McCollin
léto 2014
Brianag Mac CoileáinEmily SmithJane Patricia VamosNaSaŠí JacksonNerys Heliabel GhostfieldováRenée Carlisle
zima 2014
James WatfarMark Petersvood
léto 2013
Alissia Catherine AltereyChiara CheisseováJostein LauierováKim Sarah ReevesováLili SmeaglováMadidess LeevianYwa od Roztodivných
zima 2013
Elbereth GilthonielJassem RinalNarcissa TeacherováNiane z LibelusiePiper Jarwealth
léto 2012
Any DawsonBarbara Arianne LecterCerridwen Lowra AntaresIsabella Anne SwanJane MoorenLilien Emity WatfarMeredith Jade HoganNebelbrach MechachaTydynka Flyová
zima 2012
Alexa SpiderwickováBilkis BlightDavid LopezElanis Aelana RoselfováEsperanza MilagrosaLarrie LarstonováNikolete WhiteSiny de SorrowSophia Glis Glisová
léto 2011
Monny Whitecrow
zima 2011
Arien RellyováJean MolliacováLucira de RadimaruMarylin CuthbertNarcissa FolmayNicholas McElenPhillipa O Connel
léto 2010
Alcielle Alcine ElenieAnna Maria SalomeováAváček de HillsonBellatrix NargelestCassidy CestwoodClemmie Conwillovádany KiribatinElennar HollkinElyssea EllesméryGita HrdličkováHerwen Indil EruveaInes DolfinJanel WeilKathie Amanda NakimurRebecca ShadowfangSarah ElliotováSelena Enail Smithová
zima 2010
Adanedhel BloomAki san MarinoFelicitas FrobisherováIva WildDragonMartin JavorMintaka Orionis
léto 2009
Alisma Bailly FistoBetelgeuse OrionisFilius OrionisGilnien FólearKate ReseaOresta McCollin VianuevaQueti Sylie
zima 2009
Apaloosa NoysováFaltus Petra CatiniováMarguerita LauxVendesousa Asio Otusová
léto 2008
bibi střeštěnkaElerin Portmenová
zima 2008
Eileen LeenováJacob FreezerRáďa Romanoff